Over ons
Wereldwinkel ‘Veur Elkenain’ bestaat al sinds 1988 in Loppersum. We zijn begonnen aan de Lagestraat, in de voormalige bakkerij Zeef, daarna zaten we 30 jaar aan de Nieuwstraat (voorheen drogisterij Aslander) en sinds 2023 aan de Hogestraat in Loppersum, in de voormalige slagerij. Dit is het oudste pand in Loppersum.
We zijn een winkel met een missie. Wereldwinkel-zijn staat voor fair trade: producten verkopen waar de makers in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hebben gekregen. En in Loppersum staan we ook voor een ontmoetingsplek, voor klanten, vrienden, vrijwilligers, VVV-bezoekers en kinderen! Kortom een winkel ‘veur elkenain’ in Loppersum. U bent van harte welkom, als klant, vriend, vrijwilliger of bezoeker!
Bestuur
Het bestuur van Stichting Wereldwinkel ‘Veur Elkenain’ bestaat uit de volgende leden:
- Siebrand Boerema – voorzitter
- Anita Weistra – secretaris
- Marga Beukema – penningmeester
- Janet Gorter – winkelcoördinator
- Martijn Pot – algemeen lid
Organisatie van wereldwinkels
Er zijn ongeveer 200 wereldwinkels in Nederland. Op deze kaart kunt u zien waar wereldwinkels in Nederland te vinden zijn.
Elke winkel is zelfstandig. Veel winkels zijn aangesloten bij één van de twee organisaties voor wereldwinkels. Wij zijn, net als meer dan 80 andere wereldwinkels, aangesloten bij de Stichting Wereldwinkels Nederland. Deze wereldwinkels hebben een ANBI-status.
Wereldwinkels Nederland is een organisatie voor de ondersteuning van wereldwinkels. Zij verzorgt bijvoorbeeld trainingen voor vrijwilligers en de uitgifte van de landelijke cadeaubonnen. Alleen wereldwinkels waarvan het assortiment minstens 85% fair trade is, kunnen deelnemer van Wereldwinkels Nederland worden.
Wat is fair trade?
Fair trade is een samenwerkingsverband in de handelsketen om arbeids- leefomstandigheden van producenten in niet-westerse culturen te verbeteren. Dit gebeurt door betere (faire) handelsvoorwaarden aan te bieden en door de rechten van producenten te beschermen.
De criteria voor fair trade zijn:
- verantwoorde prijzen voor leefbare lonen
- verantwoorde arbeidsomstandigheden
- geen kinderarbeid
- geen gedwongen arbeid
- gelijke kansen voor mannen en vrouwen
- zorg voor het milieu
- contracten afsluiten voor een langere periode
- transparantie
Veel importeurs richten zich op een bepaald land of gebied. Daardoor komen de producten uit een groot deel van de wereld. Met name landen in Azië, Afrika en Latijns Amerika. Daarnaast specialiseren sommige importeurs zich in levensmiddelen (rietsuiker, koffie, thee, rijst, Aziatische kookproducten etc.) en andere in handnijverheid (denk aan glas, aardewerk, kunstvoorwerpen en textiel).